Projekt 10. klasse

Bliv elev

Klik her!

Projekt 10. klasse

P10 – DERFOR!

”P10 er en mega fed mulighed for at udvikle dig inden for projektarbejde!

Ingen undervisningstime er ens, og det er ikke kun traditionel undervisning. Vi laver bl.a. en masse samarbejdsøvelser og finder nye måder at lave tingene på. Der er altid noget nyt at lave.

Man bliver udfordret og presset til at tænke selvstændigt og kreativt.

P10 er super og opfordrer alle til at tage udfordringen op ! ”

– Nina Henriksen, 11/12

KAN JEG GÅ I P10?

Det eneste krav er, at du har et gyldigt afgangsprøvebevis.

Så spørgsmålet er

  • Tør du sætte fokus på dig selv og din egen udvikling?
  • Tør du udfordre din normale tilgang til at lære og prøve nye arbejdsmetoder?
  • Kan du tage ansvar for din egen læring og se, at arbejdet er for din egen skyld?
  • Tør du kaste dig ud i kaos og arbejde dig frem mod et mål?

Eleverne skriver opgave

Nære projekter

Alle 10. klasses projekter vedrører skolens værdigrundlag, nærmiljø og interessefelter. Det betyder, at vores projekter altid skal kunne lede tilbage til skolen eller hjælpe skolen. På grund af det vil mange projekter have med natur, idræt og bæredygtighed at gøre. I år vil skolen gerne opnå 2 grønne flag. For at få de grønne flag skal vi have lavet et projekt inden for nogle temaer, i år går vi efter affald og vand/bæredygtighed. Indtil videre har vi haft om genbrug, miljø og bæredygtighed.

Formidling af projekter

Når man er færdig med et projekt, så skal man præsentere det. I projektklassen lærer man gode måder at formidle og præsentere projekter. Præsentationen kan foregå til forældredage, fremlæggelse for skolen, klassen eller andre arrangementer. Til den første forældredag blev det første projekt formidlet ved, at alle grupperne havde lavet en stand, som de præsenterede for forældrene. I standene var der lavet brochurer, plakater og ting, som forældrene kunne røre og pille ved som f.eks. en lille udgave af en maskine, som kan producere el ved hjælp af regnvand, og tasker og lysestager lavet af affald.

Første projekt

Det første projekt, som er lavet i Projekt 10. klassen (også kaldet P10), handler om affald, genbrug og bæredygtighed. Alle grupper skulle indføre en ændring på skolen. Nogle havde lavet en opfordring til at spare på sæbe, andre havde startet på at indføre sorteringsaffaldsspande. Der blev også lavet en hjemmeside(www.talagroup.squarespace.com). I starten af projektet besøgte klassen en genbrugsplads og en losseplads for at få et godt indblik i, hvad der sker med affald, når det bliver smidt ud.

Hvad kan du tage med videre

Her på P10 arbejder vi med mange forskellige redskaber – både de skriftlige og psykiske. Man kommer til at arbejde med skriftlige redskaber til projektarbejde som fx risikoanalyse, interessentanalyse og planlægningsskemaer. Man lærer eller videreudvikler også personlige redskaber med hensyn til samarbejde, ansvar og seriøsitet omkring sit arbejde. I Projekt10 klassen lærer man ting, man kan bruge i gymnasiet og bagefter.

Samarbejde

Samarbejde er en vigtig del af at gå i projektet. Næsten alt foregår i grupper, og du skal derfor være åben over for dine klassekammerater. Du skal ville lytte til dem så, I sammen kan få et super godt år med en masse gode projekter. I løbet af året kommer du til at være i gruppe med stort set alle fra din klasse på den ene eller den anden måde, og du kommer derfor hurtigt tæt på de andre i klassen. Fagligt er det vigtigt, at du er åben over for nye måder at arbejde på, og forstår vigtigheden i, at du selv tager lidt ansvar for dig selv, dine team-mates og dit projekt. Det er vigtigt at have en positiv indstilling til det, så man kan opmuntre hinanden og holde hinanden i gang. Men når man arbejder i grupper, er det hele også så meget sjovere!

Lærer-elev forhold

Lærerne i projekt 10. klasse er ikke som almindelige folkeskolelærere. De siger ikke ”gør dit” og ”gør dat”. De vælger fx et emne som miljø, genbrug og bæredygtighed, og så har man stort set frie tøjler derunder. Samtidig er lærerne rigtig meget inde i det, og de er en utrolig god hjælp. De støtter en, de opmuntrer en, og hvis man er gået lidt i stå, er de gode til at skubbe en lidt i gang igen. De er fulde af gode idéer og deler gerne ud af dem.

Kan jeg vælge Projekt10?

For at vælge P10 skal din 9. klasses afgangsprøve kvalificere dig til at gå videre med en ungdomsuddannelse, og så skal du have lyst til at arbejde med dig selv gennem en anderledes undervisning, hvor du selv og dine projekter vil være i fokus. Den projektorienterede undervisning bygger ovenpå 9/10 års skolegang, og det er væsentligt, at du allerede har et solidt fundament i de boglige fag.

Vigtigt!!

Projekt10 leder ikke frem mod folkeskolens udvidede afgangsprøve, og den efterfølgende optagelse på ungdomsuddannelserne baserer sig på din 9. klasses prøve. Du skal derfor undersøge, hvilke optagelseskriterier der er gældende for lige netop det gymnasium (htx, stx, hhx), du regner med at søge optagelse på. Efterskolen er gerne behjælpelig, hvis du alligevel er i tvivl vedrørende dette.

P10 på efterskole styrker elevernes sociale og individuelle kompetancer